Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ: ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19º ΑΙΩΝΑ

Η Βουλή των Ελλήνων θέτει υπό την αιγίδα της το Συνέδριο, γεγονός που μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή

Η Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα επαναστατεί και αντιπροσωπεύει για πολλούς ξένους την ενσάρκωση ανθρωπιστικών αξιών. Στην Ευρώπη κυριαρχούν τα ιδεώδη της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων και της αλληλεγγύης. Γεγονότα που ξεκινούν με την καταστροφή του Σουλίου και τα συμβάντα της Επανάστασης του 1821 και φτάνουν ως την Κρητική Επανάσταση και τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 καθορίζουν την επαναστατημένη νεότερη Ελλάδα (1821–1900). Ο ελληνικός αγώνας εμπνέει και συγκινεί ξένους συγγραφείς και διανοούμενους, καλλιτέχνες, μουσικούς και δραματουργούς, δημιουργεί μόδα, ζωντανεύει σε αντικείμενα του καθημερινού βίου. Ο ευρωπαϊκός και διεθνής τύπος καταγράφει και αναλύει τα ιστορικά γεγονότα, βιογραφεί τους πρωταγωνιστές, διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Πολλοί ξένοι συμπαρίστανται στις ελληνικές επιδιώξεις για συγκρότηση του κράτους–έθνους, άλλοι, ωστόσο, ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η Ελλάδα γίνεται ο τόπος που ενώνει τη φαντασία με την πολιτική. Αυτή η φαντασιακή χώρα των επαναστάσεων, με όλες τις αντιφάσεις της, ορίζει την πένα των Άλλων και την οπτική τους πάνω στα μεγάλα ζητήματα του 19ου αιώνα, όπως η ελευθερία και η δουλεία, η επανάσταση και η αυτοκρατορία, η αποικιοκρατία και ο εθνικισμός. Η εδραίωση του ιδανικού της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και τα κινήματα του Ρομαντισμού και Φιλελληνισμού, αποτυπώνουν διαφορετικές όψεις και συχνά συγκρούονται με το παρόν και την πραγματικότητα του τόπου ή συνδέονται με τις συζητήσεις για το έθνος-κράτος και τα δικαιώματα των γυναικών, των υποτελών και των υπόδουλων λαών.

Το συνέδριο φιλοδοξεί να διευρύνει τη γνώση που έχουμε για τις ποικίλες αναπαραστάσεις και θεωρήσεις της επαναστατημένης Ελλάδας τον 19ο αιώνα και τον βαθμό που αυτές συνέβαλαν στη διαμόρφωση του εθνικού χαρακτήρα ή τη δημιουργία εθνικών στερεοτύπων.

Πρόγραμμα

Πρόσκληση

ΤΟΠΟΣ & ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 8 -11 Δεκεμβρίου 2021 ως υβριδικό γεγονός, συνδυάζοντας φυσική και εικονική παρουσία

Χώροι διεξαγωγής του Συνεδρίου με φυσική παρουσία:

8-12-2021 Μέγαρο της Παλιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα

9-12-2021 & 11-12-2021 Κεντρικό Κτήριο ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα διεξαχθεί σε δύο παράλληλες αίθουσες

Παρακολούθηση εξ αποστάσεως (livestreaming):

10-12-2021 Online

Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως του Συνεδρίου θα διεξαχθεί σε δύο παράλληλες αίθουσες

 

Το συμπόσιο θα έχει υβριδική μορφή και θα υπάρχει περιορισμένος χώρος για δια ζώσης παρακολούθηση στις 9 και 11 Δεκεμβρίου στα αμφιθέατρα Αργυριάδη και Δρακόπουλου, Πανεπιστημίου 30.

Εάν ενδιαφέρεστε να έρθετε στο χώρο του συνεδρίου παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Χριστιάνα Χανδόλια chrchando@uoa.gr μέχρι την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου για να κρατήσετε τη θέση σας. Για να εισέλθετε στους χώρους του συνεδρίου θα πρέπει να έχετε μαζί σας πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Για την διαδικτυακή παρακολούθηση (live streaming) τόσο του επιστημονικού όσο και του πολιτισμικού προγράμματος του Συνεδρίου συμβουλευτείτε το πρόγραμμα όπου θα βρείτε τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links).

Συναυλία: «Εθνική και Φιλελληνική Μούσα για το 1821»

8 Δεκεμβρίου 2021 - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων – Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ 

Περισσότερα

«ΦΑΓΑΜΕΝ ΨΩΜΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕΝ K΄ΕΓΛΕΝΤΗΣΑΜΕΝ!..»

Μνήμη και ταυτότητα στα τραγούδια του 1821

Σάββατο 11/12/2021 στην Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Φάγαμεν ψωμί, τραγουδήσαμεν κ’ εγλεντήσαμεν!..», με θέμα τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού στην Εθνεγερσία του 1821.

Ο τίτλος προέρχεται από μια αναφορά του Στρατηγού Μακρυγιάννη, που ήταν ο ίδιος καλός τραγουδιστής κι έπαιζε τον ταμπουρά, κι επιβεβαιώνει ότι το τραγούδι υπήρξε για τους εξεγερμένους Έλληνες ένα είδος πρώτης ανάγκης, όπως και το ψωμί!

Έτσι τα αντιπροσωπευτικά ιστορικά τραγούδια που έχουν επιλεγεί αποτέλεσαν ισχυρά σύμβολα για την ταυτότητα και την ιδεολογία, κιβωτό για τη συλλογική μνήμη, κίνητρα για «ελευθερία και γλώσσα»!

Το αφιέρωμα είναι καρπός συστηματικής μουσικής έρευνας του καθηγητή εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα. Συμμετέχουν διδάσκοντες, φοιτητές και συνεργάτες του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος.

Περισσότερα

Ανακοίνωση για φοιτητές & φοιτήτριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο "Με την πένα των Άλλων: Όψεις της επαναστατημένης Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα".  

Το συνέδριο είναι ανοικτό στους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες, είναι απαραίτητη, ωστόσο, προηγούμενη δήλωση μέχρι την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου.

Για την μεν δια ζώσης παρακολούθηση του συνεδρίου στις 9 και 11 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: chandoliachri@hotmail.com (υπεύθυνη κ. Χανδόλια),

ενώ για την παρακολούθηση του διαδικτυακού μέρους του συνεδρίου στις 10 Δεκεμβρίου απαραίτητη είναι προεγγραφή στην ακόλουθη φόρμα: pcoconvin.eventsair.com/penofothers21/reg-pen/Site/Register

Το δια ζώσης πρόγραμμα του συνεδρίου θα μεταδίδεται και διαδικτυακά μέσω των συνδέσμων που αναφέρονται στο πρόγραμμα.

Η είσοδος στους χώρους του συνεδρίου γίνεται με επίδειξη έγκυρων πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του συνεδρίου.

Στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τις δια ζώσης συνεδρίες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.